Johanneskyrkan

Johanneskyrkan byggdes på Röddäldshöjden i utkanten av den dåvarande staden och stod färdig 1891. Ritningarna till kyrkan gjordes av stockholmaren Adolf Emil Melander. Johanneskyrkan kallades till en början för Nya kyrkan. Den svarade mot ett behov eftersom helsingforsarna inte längre fick plats i Gamla kyrkan och Nikolajkyrkan, nuvarande Domkyrkan. Den nya kyrkan som byggdes på midsommareldarnas kulle blev en helgedom tillägnad Johannes Döparen.







Johanneskyrkan uppifrån



Johanneskyrkan har formen av en treskeppig basilika och är Finlands största stenkyrka – den hade ursprungligen 3000 sittplatser. Flera bänkrader har under senare år avlägsnats för att göra kyrkorummet mera flexibelt. Numera är antalet sittplatser drygt 2200. Kyrkans längd är 59,38m, och mittskeppet är invändigt 42,75m långt. Tornen är 74,22m höga. Kyrkklockorna som frambringar de tre första tonerna (ciss, e och fiss) av hymnen Te Deum installerades år 1932.

På väggen längs sidogångarna i kyrkan finns en serie snidade träreliefer av italiensk tillverkning. Det handlar om de fjorton stationerna i en korsväg, som framställer Jesu lidandes väg från Pilatus domstol till döden på korset samt gravläggningen. Under fastetiden hålls regelbundet korsvägsandakter i Johanneskyrkan, varvid deltagarna går från station till station och hör de texter och ber de böner som hör till varje bild.

Den senaste renoveringen gjordes inför kyrkans 100-årsjubileum år 1991 då man samtidigt inredde en del av kyrkans källare till en krypta.

De färgade fönsterglasen, liksom armaturen och altardekorationerna, levererades av Josef Leja i Stockholm. På de fyra vägglamporna i mässing närmast altaret finns symbolerna för de fyra evangelisterna. Intill kyrkans huvudingång finns en staty som föreställer Johannes Döparen. Den är gjord år 2003 av skulptören Kari Juva.


Bild tagen uppifrån på Sixten Enlund som spelar på Johanneskyrkans kororgel. Tagen av Nina Lindfors.



Johanneskyrkans läktarorgel är byggd år 1891 av den världsberömda tyska firman E.F.Walcker & Cie i Ludwigsburg. Instrumentet representerade det nyaste inom orgelbyggnadstekniken - rörpneumatiken. Orgeln var också på sin tid den största i Finland med sina 61 stämmor. Kyrkans första organist, Oskar Merikanto, lät utvidga orgeln år 1921. Efter ett par mindre lyckade ombyggnader år 1937 och år 1956, också utförda av Walcker, restaurerades orgeln år 2004-05 mycket förtjänstfullt av Christian Scheffler Orgelwerkstatt i Tyskland. Orgeln har nu 66 stämmor och sammanlagt 4036 pipor.

Kororgeln i engelsk stil byggdes av Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy i Esbo och stod klar år 2018. Orgeln har 9 stämmor och ett flyttbart spelbord. Fasadpiporna är marmorerade och målade i de nyanser som kyrkan ursprungligen hade invändigt. Kyrkan fick sin nuvarande färgskala efter övermålningen år 1913.

Vid den tävling som hade utlysts år 1891 för att få en altartavla till kyrkan vann Albert Edelfelt både första och andra pris. Edelfelt hade dock invändningar mot det begränsade utrymme arkitekten hade reserverat för tavlan. Intressekonflikten som uppstod ledde till att processen avstannade. Det kom att dröja fyra decennier innan "Den himmelska synen", ett verk av Eero Järnefelt, stod klart år 1932. Temat för altartavlan är hur Saulus av Tarsus omvändes till den kristna tron och blev aposteln Paulus.






Johanneskyrkan överses av den svenskspråkiga centrum församlingen Johannes församling. Med sitt centrala läge och ståtliga utseende är Johanneskyrkan en populär vigselkyrka. Tack vare den goda akustiken är den även väldigt omtyckt för konserter.

Johannes församling firar högmässa i Johanneskyrkan varje söndag kl. 12. Utöver detta hålls middagsbön vardagar kl. 12 under tiden september-maj. Besök Johannes församlings hemsida för mer information om verksamheten.

Johannes församling






Johanneskyrkan
Johanneskyrkan
Högbergsgatan 12
00120 Helsingfors

(09) 2340 7730

Johannes församlings pastorskansli
Högbergsgatan 10
00120 Helsingfors

johannes.fors@evl.fi
(09) 2340 7700